6 Kortrijkse jongeren luisteren naar ‘Jong Kortrijk’

Tijd voor actie

In Kortrijk broedde er de voorbije maanden iets. Zes jonge inwoners nemen het woord en willen ook andere Kortrijkse jongeren een stem geven.
Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, gingen ze samenzitten met Tranzit. Hieruit ontstond een online bevraging die nagaat wat er leeft bij jongeren. Het moet ook zicht geven op hoe jongeren in de toekomst willen participeren. De link naar de bevraging kan je hier (https://kortrijkspreekt.be/nl-BE/projects/wij-luisteren) vinden.

Oproep aan de stad

Amber, Ayran, Gaël, Jean-Philippe, Jeppe en Wouter klopten op de deuren van het stadhuis. “Hoe kunnen wij ons laten horen, zodat er geluisterd zal worden?”. Ze zijn ervan overtuigd dat het beter kan in de stad en willen het opnemen voor alle inwoners van Kortrijk onder de 30 jaar. Kortrijkse jongeren hebben meer dan ooit bezorgdheden, ideeën en verwachtingen van de stad. Alleen komen die niet altijd ten ore en daar willen ze verandering in brengen.

“Jeugdraad” is een woord dat naar boven komt bij het samenkomen van jongeren om verandering te brengen in een stad, maar deze jongeren zijn op zoek naar een andere werkvorm. Amber legt uit: “Er is niet per se iets mis is met dat woord, maar het gaat vaak gepaard met een politieke context. Daar willen we ons niet schuldig aan maken, want ook jongeren zonder politieke interesse of voorkeur moeten bij ons terecht kunnen.” De 6 jongeren geloven in een vernieuwde manier van werken, niet de klassieke ‘raad’ waar ellelange vergaderingen met alle leden de norm zijn. “De resultaten van de bevraging moeten aangeven hoe we ons in de toekomst zullen organiseren. We geloven in een dynamische werkwijze. Geen levenslange leden, maar de mogelijkheid om mee te werken aan je eigen idee of een project waarvoor je enthousiast bent.”, vertelt Jeppe.

Andere jongeren “Aansteken”

Zes jongeren kunnen onmogelijk dé stem van jong Kortrijk vertegenwoordigen. Daarom gooien ze de deuren open voor andere jongeren en gaan ze opzoek naar een aanpak waarmee ze iedereen aan het woord kunnen laten. Wouter: “We hebben heel veel mogelijkheden met de technologie tegenwoordig. Zo stappen we mee in het verhaal Aanstekers, een soort Tinder voor ideeën. Iedereen kan heel toegankelijk laten weten wat hij verwezenlijkt wil zien in de stad en anderen kunnen het aansteken. Hoe meer het ‘aangestoken’ wordt, hoe moeilijker het Kortrijks bestuur iets links kan laten liggen.” Door jongeren zelf de kans te geven om hun idee ook te delen en vrienden enthousiast te maken, hopen deze zes de stad onder handen te nemen en frisse ideeën uit verassende hoeken te horen. De link naar de Kortrijkse pagina:
https://www.aanstekers.org/kortrijk

Ayran nodigt jullie uit: “Ben je onder de 30, of voel je jezelf nog zo jong, twijfel dan niet om de bevraging in te vullen. Hoe meer mensen we horen, hoe leefbaarder we de stad voor iedereen kunnen maken. Ouders met jonge kinderen mogen niet twijfelen hen even te helpen de bevraging in te vullen. Ook de mening van de allerkleinsten telt.”.

Kortom, een luisterend oor voor jong Kortrijk!

Voor diegene die nog wat overtuiging nodig hebben, maakten deze jongeren in samenwerking met Radio Quindo, een ludiek filmpje:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=8efhA1wZI2Y&feature=youtu.be...

Type: Persbericht
Naam: Declercq Amber
Adres: Disgracht 81
Stad: 8501 Heule
Telefoon: +32476029764