8 oktober: Een lappendeken voor het Schouwburgplein!

Op zaterdag 8 oktober nodigen we u vriendelijk uit op het slotevent van de Kortrijkse fairtradeweek. Kortrijk Fair Trade Gemeente bestaat uit vier organisaties die zich inzetten om van Kortrijk een waardige fairtrade stad te maken: Oxfam Wereldwinkel Kortrijk, Howest, de hogeschool West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Maria’s Corner, bio & fairfashion. Tijdens het event wordt het werk van diverse scholen, organisaties en verenigingen die meehielpen aan het naaien van een supergroot lappendeken op het Schouwburgplein tentoongesteld. Met deze grootschalige actie wil de organisatie de onethische aspecten van de textielindustrie en fastfashion in de kijker zetten.
Fast Fashion is de consumptiecultuur waarin consumenten vaak en veel goedkope kledij kopen en die slechts een korte tijd dragen. De gevolgen van deze cultuur zijn schrijnende arbeidsomstandigheden in lageloonlanden, weinig transparantie naar de consument toe en negatieve gevolgen voor het klimaat. De kledingindustrie is nl.één van de meest vervuilende industrieën ter wereld en zorgt jaarlijks voor een gigantische afvalberg aan kledij die gedumpt wordt, alweer in lageloonlanden.
In de maand september ging Kortrijk Fair Trade Gemeente met jongeren, leerkrachten, vrijwilligers en sympathisanten rond dit thema aan de slag. Tijdens educatieve workshops werd de info meegegeven over het thema ‘Fair Fashion’, waarna de deelnemers in naaiateliers oude versleten kledingstukken aan elkaar naaiden tot grote lappendekens. Er werd aan de deelnemers gevraagd om elk een kledingstuk mee te nemen dat zij niet meer kunnen dragen (bevuild, versleten, gaten, enz.).
De afsluitende happening op het Schouwburgplein op 8 oktober is het resultaat van alle naaiateliers. Op die dag gaan de organisaties van Kortrijk Fair Trade Gemeente, samen met vrijwilligers en sympathisanten alle lappendekens van de verschillende scholen en organisaties aan elkaar naaien. Er is ook een warme oproep naar sympathisanten die ter plekke de lappendekens willen verbinden of een eigen kledingstuk eraan komen naaien.
Van 13 – 17 uur.
Er wordt een Fair Trade hapje en drankje voorzien door Oxfam Wereldwinkel in de Oxvan.
Met ambiance van Eric Baranyanka en de Mystery Shoppers!

Type: Persbericht
Naam: Christine Moreel
Adres: Lange-Brugstraat 10
Stad: 8500 Kortrijk
Telefoon: 0488 699 482