Brian vult dankzij aangepaste opleiding het knelpuntberoep van vrachtwagenchauffeur in

KORTRIJK / ROESELARE / MOORSLEDE, 9 februari 2019

West-Vlaanderen telde in december 2018 niet minder dan 234 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs . De job heeft dan ook de twijfelachtige eer om te prijken in de top-10 van
knelpuntberoepen van 2019 zoals opgesteld door VDAB. Om nog meer werkzoekenden klaar te stomen voor een job als vrachtwagenchauffeur organiseert Mentor in samenwerking met VDAB voor de derde keer een voorbereiding op het theoretisch examen voor rijbewijs C/CE.

Brian Verhaest uit Roeselare volgde deze vooropleiding in Kortrijk en is sinds januari 2019 zelf vrachtwagenchauffeur bij RaesTrans bvba in Moorslede.

Studeren in groep
Voor Brian was het wat moeilijker om de theorie zelfstandig in te studeren. Hij heeft een leerstoornis; daarom was de vooropleiding voor hem een ideale voorbereiding. In groep krijgen de werkzoekende cursisten de inhoud aangebracht. De trainers van Mentor brengen de niet altijd evidente inhoud - over ladingzekering, boorddocumenten en rij- en rusttijden - op een aangepaste manier aan. Zo kunnen mensen die het wat moeilijker hebben met bijvoorbeeld rekenen of met de Nederlandse taal, alsnog de leerstof opnemen.

Zo kon Brian slagen voor zijn theorie-examen. Nadien volgde hij de praktijkopleiding van VDAB. Tijdens de opleiding deed Brian een stage bij RaesTrans bvba in Moorslede. Hij kent zaakvoerder Ivan Raes, de vader van een overleden jeugdvriend. Ivan was tevreden over Brians rijvaardigheid en zo is Brian sinds januari 2019 aan de slag bij de familiale KMO van Ivan Raes.

Mancave
RaesTrans bvba telt acht chauffeurs, die in binnenland en Frankrijk rijden met onder andere plaatmateriaal en afval. Ivan Raes ‘soigneert’ zijn chauffeurs, met een aantrekkelijk loon en investeringen in rijdend materiaal. Hij heeft een ‘mancave’ waar de chauffeurs op vrijdag tussen pot en pint de week overlopen. Binnenkort starten nog twee chauffeurs bij RaesTrans. Daar zal Ivan het bij houden: hij rijdt zelf nog wekelijks naar Zuid-Frankrijk en blijft liever kleinschalig werken.

Vooropleiding
Wie wil werken als vrachtwagenchauffeur heeft een rijbewijs C/CE en een attest voor vakbekwaamheid nodig. Hiervoor dient een examen te worden afgelegd. Helaas is dit niet voor iedereen evident. De vooropleiding is dan een goede voorbereiding.

In groep worden de cursisten ingeleid in niet alleen de wegcode, maar ook in vaktechnische kennis zoals ladingzekering en rij- en rusttijden. De vooropleiding is vooral handig voor wie moeilijker heeft met studeren voor het examen. Bijvoorbeeld voor wie Nederlands niet de moedertaal is of voor wie het moeilijker heeft met rekenen of zelfstudie, kan een opleiding met de nodige coaching het verschil maken.

Na een geslaagd examen kunnen de cursisten de praktijkopleiding via VDAB volgen in Rekkem of Oostende. Een andere optie is dat ze rechtstreeks de job aanleren in een bedrijf, via een individuele beroepsopleiding (IBO).

Opleiding start op 11 maart in Kortrijk
De vooropleiding Vrachtwagenchauffeur start op 11 maart 2019. Ze loopt 4 dagen per week, gedurende 9 weken tot 17 mei. Deze gaat door in de gebouwen van Mentor in Kortrijk (Wandelweg 11a). In februari en maart is een screening van kandidaten voorzien.

Wie werkzoekend is, beschikt over een rijbewijs B, voldoende Nederlands begrijpt en gemotiveerd is om te werken als vrachtwagenchauffeur, kan zich aanmelden voor de vooropleiding bij Mentor:
• Rudi Verbeke van Mentor
• Tel 056 26 44 34
• Mail info@mentorvzw.be
• Web https://www.vzwmentor.be/voortraject-vrachtwagenchauffeur

Contactpersoon persbericht:
• Ward Saver, coördinatie vooropleiding Vrachtwagenchauffeur
• Mentor
• 0473 411 096
w.saver@mentorvzw.be
www.mentorvzw.be

Type: Persbericht
Naam: Ward Saver
Organisatie: Mentor
Adres:
Stad:
Telefoon: 0473411096