De RIS komt uit zijn kot - BLM8500

DIT BERICHT WORDT NIET VIA DE SOCIAL MEDIA VERSPREID

Beste journalisten,

Nu zaterdag 27 juni om 14.30 u. houdt de Raad Intercultureel Samenleven Kortrijk (kortweg RIS) op de pui van het stadhuis een actie van 8 minuten en 46 seconden. Deze actie gebeurt na overleg met stadsbestuur en politie en wordt NIET aangekondigd via de social media om te vermijden dat er meer dan het vastgelegde maximum van 20 actievoerders opdagen. Gezien heel wat leden van de RIS in de zorgsector werken weten we maar al te goed waarom de coronamaatregelen zo belangrijk zijn.

Met deze actie toont de RIS haar afschuw voor wat er gebeurd is met George Floyd in de Verenigde Staten en steunt de raad alle mensen die op een vreedzame manier werken aan een wereld zonder racisme, niet alleen in de VS maar ook hier. De RIS werd meer dan 30 jaar geleden opgericht. De raad levert adviezen aan het stadsbestuur m.b.t. interculturaliteit, diversiteit en integratie. De leden zijn zelfredzame vrijwilligers van diverse origine. Binnen de RIS worden thema's besproken zoals het leren van Nederlands, onderwijs, huisvesting, werk en de vluchtelingenproblematiek.

Misschien vindt u dat het momentum van Black Life Matters voorbij is. Toch komt de RIS nu pas uit zijn kot. Omdat racisme niet zomaar verdwijnt door enkele protestacties. Mensen met een niet witte huidskleur krijgen ook vandaag en hier te maken met racisme. Dat is soms onbedoeld en/of heel erg subtiel, maar soms ook heel openlijk, grof en bewust kwetsend. Dat is geen nieuws, tenzij voor mensen die ook al voor coronatijden in een bubbel leefden.

Racismebestrijding vergt moed van burgers en politiek, met ook structurele maatregelen. Kortrijk is lid van ECCAR, dit is een Europees stedennetwerk dat kennis en expertise uitwisselt rond de bestrijding van racisme, discriminatie en xenofobie. Vorige week ondertekende het stadsbestuur het 10-puntenplan van ECCAR. De RIS vraagt aan burgemeester Van Quickenborne om toe te lichten hoe de stad deze 10 punten concreet zal uitvoeren en welke timing erop wordt gekleefd.

Ook de leden van de RIS hebben helaas heel wat ervaring met racisme. Hieronder hebben we enkele boodschappen en getuigenissen van leden opgetekend:

WEG MET DE HAAT TEGEN ONS!

STOP MET STIGMATISERING!

LEER ONS GEEN HAAT!

IK GELOOF DAT DE LIEFDE STERKER IS DAN DE HAAT

In naam van de mensen die lijken op mij, ik bedoel bruine of zwarte mensen, wil ik vragen om te stoppen met de haat en stigmatisering tegen ons. Ik weet dat niet iedereen er hetzelfde uitziet, maar we zijn allemaal mensen van deze aarde. Alle vrouwen worden zwanger, bevallen en voeden hun kinderen op op dezelfde manier. Alle moeders willen een goede toekomst voor hun kinderen. Wij zijn geen supermensen die alleen maar goede dingen doen. Maar net als iedereen hebben we deugden en waarden en willen we ons inzetten.

RACISME IS EEN MENTALE STOORNIS

Niemand is geboren als racist! Het wordt je aangeleerd om anderen slecht te behandelen, om op anderen neer te kijken. Je hersenen leren je om verkeerd te denken en verkeerd te doen, om het verkeerde in je medemens te zien. Maar het kan goed komen zonder pillen en inspuitingen! Je moet alleen maar WILLEN een andere kijk op je medemens te hebben. Deze ziekte is dus te genezen! De wereld zou alvast veel toffer zijn zonder die zieke mensen. Misschien is het hard maar zo denk ik daar over.

ZWART ZIJN IS GEEN VIRUS, STOP DIE ZIEKELIJKE HAAT!

Nog veel te vaak worden mensen met een donkere huidskleur behandeld alsof ze een besmettelijk virus verspreiden die moet worden uitgeroeid. Enkele voorbeelden:

Solliciteren:

Ik spreek perfect Nederlands en heb bovendien een Belgische naam. Maar als ik na een telefoontje uitgenodigd wordt op het bedrijf, word ik vol ongeloof aangekeken want aan de telefoon klonk ik toch niet zwart?.

Ooit werd ik een job als receptioniste ontzegd omdat de zaakvoerders schrik hadden dat hun klanten het niet zouden goedkeuren dat een zwart persoon het eerste aanspreekpunt zou zijn.

Een woning huren:

Telefonisch verliep alles vlot en toen kwam het moment dat wij de woning konden bezichtigen. Plots kreeg alles een andere wending: de woning was bijna verhuurd, andere mensen deden een bod waarmee de eigenaar hoogstwaarschijnlijk akkoord zou gaan, er stonden nog vele andere sterk geïnteresseerde kandidaat-huurders op de planning,… . Kortom, de medewerker van het immobiliënkantoor ging ons op de hoogte houden. Maar daarna hoorden we niets meer. Want de medewerker had natuurlijk geen zwart koppel verwacht, en de eigenaar wou dat liever niet.

Gaan shoppen:

Als ik in een winkelstraat naast witte mensen loop, gebeurt het heel vaak dat ze plots naar hun handtas grijpen. In winkels word ik altijd meer in de gaten gehouden door de verkoopsters. Alle zwarte mensen zijn dus dieven.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe zwarte mensen behandeld worden. Ik zwijg dan nog over fysiek geweld.

IK VERAFSCHUW RACISME. RACISME IS BARBAARS

Waarom deze boodschap? Iedereen is gelijk voor mij en ik probeer iedereen op dezelfde manier te behandelen (zoals het ook hoort).

VECHT TEGEN HET RACISME IN JEZELF. ONTMOET MENSEN DIE ER ANDERS UITZIEN DAN JEZELF.

Niet alleen Kortrijk maar ook de Kortrijkzanen veranderen de laatste jaren snel van uitzicht. Ik begrijp dat er daartegen een zekere weerstand is. Maar als die weerstand gebaseerd is op racisme, ben je toch wel zeer verkeerd bezig, vind ik. Zelf ontmoet ik graag mensen van overal. Natuurlijk zijn het niet allemaal doetjes. Maar door ontmoeting ontstaat er wederzijds begrip en zie je na een tijdje hun huidskleur niet meer.

IK BEN ZWART

Ik ben zwart! Maar mijn bloed is even rood als het uwe.

Ik ben zwart! Maar mijn hart is vol liefde, vreugde en verdraagzaamheid.

Ik ben zwart! Maar ik ben via dezelfde weg als jou ter wereld gekomen.

Ik ben zwart! Maar wij zijn volgens mij broer en zus, eender welke kleur jij hebt.

Ik ben zwart! Jij bent wit maar het coronavirus maakt geen verschil tussen ons.

Waarom maken we dan dit verschil?

Waarom leren we elkaar niet beter kennen?

Zwart, wit, rood en alle andere kleuren!

Sta op mensen van alle kleuren en laat ons samen strijden tegen haat en racisme.

De RIS belooft dat het een mediagenieke actie zal zijn en bedankt u op voorhand om er verslag van uit te brengen.

Wenst u meer info over deze actie? Bel Yolande Depoorter op tel.: 0496 05 52 22 .

Type: Persbericht
Naam: Yolande Depoorter
Organisatie: Raad Intercultureel Samenleven Kortrijk
Adres: Vooruitgangsstraat 33
Stad: 8500 Kortrijk
Telefoon: 0496 05 52 22