Elia plaatst nestkast voor torenvalken in Deerlijk

[Zie bijlage voor volledig persbericht]

Elia plaatst eerste nestkast in Deerlijk
Op donderdag 10 januari plaatste Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, een nestkast voor torenvalken op de hoogspanningsmast in de Paanderstraat in Deerlijk. De nestkast hangt op ongeveer 10m hoogte en is een ideale broedplaats voor de lokale torenvalkpopulatie.

Torenvalken voeden zich voornamelijk met kleine zoogdieren, zoals muizen en woelratten, die schadelijk kunnen zijn voor de wortels van de wijnstokken. Door deze natuurlijke vijanden in te zetten, wordt het biologisch evenwicht verbeterd, wat een positief verhaal is voor de plaatselijke wijnbouw.

“De lokale roofvogelpopulatie zorgt ervoor dat we op een natuurlijke manier de wijngaard beschermen. De plaatsing van deze nestkast vinden wij dus een goed initiatief.”, Lieven Callens, wijnbouwer Deerlijk.

Al 56 nestkasten geplaatst
Elia plaatste in de voorbije jaren al 56 nestkasten voor beschermde vogelsoorten, onder andere torenvalken, slechtvalken en bosuilen. Sommige nestkasten zijn zeer succesvol. Zo werden in de nestkast in Schelle sinds 2002 al 42 slechtvalken uitgebroed.

Over Elia
Elia is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet van 30.000 tot 380.000 volt en verantwoordelijk voor de transmissie van elektriciteit in België. De onderneming heeft 1.350 medewerkers in dienst. Elia beheert een net bestaande uit luchtlijnen en ondergrondse verbindingen, goed voor een totale lengte van meer dan 8.495 km. Het net wordt beschouwd als een van de betrouwbaarste van Europa. Het speelt een essentiële rol voor de gemeenschap, want de grote industriële klanten zijn erop aangesloten en het vervoert de elektriciteit van de producenten naar de distributienetten.

Type: Persbericht
Naam: Carolien Pouleyn
Organisatie: Elia
Adres:
Stad:
Telefoon: +32 484 71 04 22