Frank Zappa - eigenzinnig en complex genie

LEZING EN MUZIEK MET ZJAKKI WILLEMS

donderdag 14 november - 19u30 - centrale bib Kortrijk

Weinig muzikanten waren zo veelzijdig als Frank Zappa. Zijn eigenzinnige werk valt niet in één vakje te stoppen en bevat raakpunten met blues, rock, jazz, hedendaags klassiek, avant-garde en experimentele muziek. Zijn muziek is even tijdloos als die van zijn idolen Edgard Varèse, Igor Stravinsky, Anton Webern en Johnny "Guitar" Watson. Het feit alleen al dat je deze vier zeer uiteenlopende muzikant-componisten in één adem aan Zappa kunt linken, toont aan dat hij geen doordeweekse songschrijver was. Hij schreef met evenveel gemak een rocksong als een werk voor symfonieorkest. Hij begon trouwens als klassieke componist en ging zich pas later op rockmuziek toeleggen. Veel van zijn rocknummers zijn zo veelgelaagd, dat het eigenlijk klassieke composities zijn in rockformaat. Het is geen toeval dat zijn werk al door tal van gerenommeerde klassieke ensembles is gespeeld: het London Symphony Orchestra, het Ensemble InterContemporain, de Brussels Philharmonic, het Ensemble Modern
, het Los Angeles Philharmonic Orchestra…

Deze lezing probeert een zicht te geven op de complexe persoonlijkheid en het uitgebreide oeuvre van deze geniale iconoclast - al kennen meer mensen hem van de foto op de plee dan van zijn muziek!

ZJAKKI WILLEMS zag Frank Zappa voor het eerst in 1970 in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Het was het legendarische pre-200 Motels concert. Sindsdien is hij Zappa blijven volgen: hij heeft een paar tientallen concerten van hem gezien en hem ook een dozijn keren ontmoet en/of geïnterviewd. Hij heeft enkele radioseries over Zappa gemaakt (voor de VPRO en voor de VRT). In 2014 was hij curator van het Zappa festival in deSingel.

PRAKTISCH
€ 5 / € 3 (-26 jaar) / gratis via UiTpas omruilvoordeel
vooraf inschrijven via UiT in Kortrijk, ter plaatse in de UiTwinkel of telefonisch op 056 23 98 55

MUZIEKBOUTIQUE
MuziekBoutique is een programma rond, over en mét muziek, waar kenners en liefhebbers luisteren naar en praten over één bepaald genre, artiest, groep, componist. Voor al wie houdt van muziek en interesse heeft in anekdotes of gewoon van een rustige muzikale avond in gelijkgestemd gezelschap wil genieten. Wie daarna meer wil kan terugvallen op de rijke muziekcollectie van Bibliotheek Kortrijk.

www.kortrijk.be/bibliotheek/muziekboutique

Type: Persbericht
Naam: stefaan vandenheede
Adres: Leiestraat 30
Stad: 8500 kortrijk
Telefoon: 056/27 75 51