GP Marcel Kint blijft Zwevegem trouw

GP Marcel Kint blijft Zwevegem trouw

Op verkiezingsdag 26 mei kunnen alle liefhebbers uit Zwevegem en omstreken opnieuw hun wielerhartje ophalen met de Grote Prijs Marcel Kint, in de volksmond ook Zwevegem Koerse. De koers die eerste keer verreden werd in 1930, zoekt een opvolger voor sprintkoning Nacer Bouhanni. Net zoals vorige editie start de wielerwedstrijd in Kortrijk, dit jaar vanop de Veemarkt. Na een passage langs het Plein en de Grote Markt nemen de profrenners een aanloop via Moeskroen om daarna zeven keer over het grondgebied van Zwevegem te koersen. Om het parcours online te plaatsen, is het wachten op de goedkeuring van alle betrokken politiezones. De speculaties in de pers en bij kwatongen als zou Zwevegem geen hoofdrol meer spelen in de GP Marcel Kint, doen pijn en zijn totaal uit de lucht gegrepen.

De fietsgemeente Zwevegem is meer dan ooit klaar om samen met de talrijke vrijwilligers een nieuw wielerfeest op te zetten. Al maanden wordt in Zwevegem kost noch moeite gespaard om de koers in de best mogelijke omstandigheden welkom te heten.
“Vorig jaar - bij de eerste deelname aan de Beker van België - kregen we een datum toegewezen die samenviel met de Sinksenfeesten in Kortrijk. Een spijtige zaak, waardoor het even koffiedik kijken was hoe de samenwerking tussen Zwevegem en Kortrijk zou verlopen. We wensen allemaal om de wedstrijd naar een hoger niveau te tillen en een mooie blijvende samenwerking op te zetten voor de toekomst”, zegt notaris Dirk Declercq (voorzitter).

Burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem: “Kortrijk zorgt voor de startplaats van de wedstrijd en in Zwevegem wordt voor de bloemen gesprint. Wat daartussen gebeurt, is uiteraard afhankelijk van een ruimere context. Ik weet evenwel uit ervaring dat de organisatoren het beste wensen voor iedereen en de lokale handelaars een zeer warm hart toedragen. Ik ben ervan overtuigd dat het op 26 mei opnieuw een prachtig wielerfeest wordt zowel in het centrum van Zwevegem als in de deelgemeenten. Wat er ook moge beweerd worden, het blijft essentieel een Zwevegems evenement met regionale medewerking en met uitstraling over het ganse Vlaamse land. Frustratie en wraak zijn slechte raadgevers. Het is dan ook bijzonder jammer dat een bepaalde pers daar zomaar op ingaat.
De laatste jaren is een kermiskoers, dankzij de inspanningen van Voorzitter Dirk Declercq en zijn ganse bestuur, geëvolueerd tot een UCI-wedstrijd van categorie 1.1, dit in een ongelofelijke korte periode. Als kenner van de wielerwereld weet ik dat er overigens geen keuze bestond voor de toekomst: het was dat of verdwijnen. Het koersen rond de kerktoren heeft plaats gemaakt voor een evenement met nationale uitstraling vermits de wielerwedstrijd Grote Prijs Marcel Kint rechtstreeks zal uitgezonden worden zowel op Sporza en op Eurosport. Het hart van de koers en de aankomst liggen nog steeds in Zwevegem en dat zal in de toekomst niet veranderen. De Grote Prijs Marcel Kint blijft van ons en als burgemeester ben ik fier dat onze lokale wedstrijd nu opgenomen is in de Europe Tour en meetelt voor UCI-punten. Onze koers staat op hetzelfde niveau als andere belangrijke wedstrijden zoals Halle-Ingooigem, De Grote Prijs van Denain (alwaar Mathieu Van der Poel zondag jl. schitterde winnaar werd), De Grote Prijs Jean-Pierre Monserez in Roeselare, Handzame Classic, enz. De Grote Prijs Marcel Kint betekent voor Zwevegem echte citymarketing.”

"Dit jaar kregen we een datum die ons wat kopzorgen baarde," zegt Dirk Declercq. “De wedstrijd valt samen met de federale en Europese verkiezingen. Niet alleen is de logistiek van een koers zwaar maar de verkiezingen hebben ook invloed op vrijwilligers, medewerkers, gemeente- en stadspersoneel. Ook met veiligheidsvoorzieningen moet rekening gehouden worden. Het parcours ondergaat dus inderdaad enkele wijzigingen; concreet moeten we de omgeving van Th. Toyeplein (Zwevegem) vermijden en tevens kan de start niet op Kortrijk Weide plaatsvinden, maar het blijft een hulde aan Marcel Kint: de wereldkampioen uit 1938, geboren Zwevegemnaar. Hij bouwde er café Valkenburg uit in de Otegemstraat, vierde er zijn grootste wielersuccessen en verhuisde later naar Kortrijk. Daar begon hij een fietsenhandel. Marcel Kint overleed in 2002. Wie een eerbetoon wil aan Marcel Kint, kan enkel Kortrijk en Zwevegem samen erin betrekken.”

meer info: www.gpmarcelkint.be

Type: Persbericht
Naam: Marniek Kint
Organisatie: VZW Wielervereniging Zwevegem
Adres:
Stad:
Telefoon: 0495995986