Hennepbier 0420, een mix van biertraditie en ecologie.

Bij het horen van het begrip ‘Hennep’ wordt dikwijls maar in één richting gedacht. Joints, en ook de gecontesteerde cannabis-oliën die nu en dan het nieuws halen. Cannabis is echter slechts één van de eindproducten die deze veelzijdige plant ons kan geven. Bovendien zijn de meeste eindproducten niet illegaal en helemaal geen drug. Het landbouwbedrijf “De Bronne” uit Herzele van Mathieu en Inge teelt al enkele jaren hennep op de akkers. Naast de akkerbouw baten ze op de vierkantshoeve ook een vakantiewoning uit en kweken ze vleeskalveren voor de lokale afzetmarkt. Al snel kwam bij Mathieu de vele mogelijkheden van de hennep naar boven. Zo ontstond “Hemp in a Box” een dynamisch bedrijf dat actief is als producent van ecologische isolatie- en bouwmaterialen. En sinds juni 2019 brouwt “De Bronne” nu ook een eigen bier op basis van hennep. Op zijn minst een apart en interessant verhaal om even aan de toog bij stil te staan, en vooral ook om van te proeven.

Op een persbabbel op dinsdag 4 februari kan je vanaf 19u kennis maken met dit kruidige biertje en met de initiatiefnemers Mathieu Hendrickx en Inge Lapage. Ook een klein hapje wordt voorzien zodat niemand op zijn of haar honger blijft zitten. Adres: Café Den Dries, Beveren-Dries 28, 8792 Beveren-Leie.

De naam van het bier: 0420

De naam 0420 is zeer bekend onder de cannabis gebruikers als een term (afkomstig uit Amerika) om cannabis te gebruiken (om 04:20pm na school) en ook als feestdag voor cannabis: 20th of april. Maar daar stopt de vergelijking. “Je zal niet high of stoned worden door het bier te drinken, maar eerder gewoon zat. Want de psychedelische stof zit niet in de industriële vezelhennep. Daar wordt trouwens op gecontroleerd door het ministerie van landbouw,” vertelt Frank Eeckhout, medebezieler van het bier.

De hennep bloemetjes

De core business van het bedrijf is het produceren van hennepisolatie. Ze verbouwen de hennep zelf en streven ernaar niets van de plant verloren te laten gaan. “De bloemetjes zijn altijd het beste stuk van de plant en precies dat wordt gebruikt voor de productie van het bier,” vertelt zaakvoerder Mathieu. “We wilden op onze evenementen een bier hebben met hennep erin, maar hebben er geen op de markt gevonden die ons aanstond. Dus zijn we maar zelf aan het brouwen gegaan in samenwerking met De Hoevebrouwers.”

Smaak en geur

Het is een kruidig bier geworden, tussen blond en amber, met een sterk uitgesproken bittere smaak. De geur is kenmerkend. Wie al eens op een hennepveld gelopen heeft, herkent direct de geur, het is niet te vergelijken met de geur van een joint, want dan is er al verhitting aan te pas gekomen.

Markt

Het biertje past in feite in elk café die een traditie heeft in het aanbod van diverse bieren. Het is een echte meerwaarde op de bierkaart. Iets voor authentieke biercafés, maar ook voor restaurants waar het bier past bij de maaltijd, bv. zoals bij Le Vieux Chateau in Flobecq.

Het bedrijf “Hemp in a Box”

Hemp in a Box is ontstaan uit het landbouwbedrijf van de zaakvoerder, Mathieu Hendrickx. “Wij produceren vooral ecologische isolatiematerialen. Wij zijn er van overtuigd dat we beter en spaarzamer moet omgaan met de natuur en onze leefomgeving en zien nog veel ruimte voor verbetering in de bouwsector, maar dat staat nog los van ons lekker biertje,” aldus de zaakvoerder. “Naast onze bouwproducten, produceren we ook gecertificeerde strovlokken en kweken we jaarlijks een 20ha Cannabis Sativa. Hierdoor behouden we een sterke voeling met ons basisproduct,” aldus Mathieu. “Taste invest NV is medefinancier van Hemp in a box. Taste Invest is een investeringsmaatschappij die investeert in startende ondernemingen en kleine middelgrote bedrijven met de intentie om sociale en ecologische impacten te genereren.”

Wie het bier zelf op de kaart wil, neemt het beste contact op met de initiatiefnemers Mathieu of Inge. Dat kan via info@debronne.be of op 0497 55 17 75.

Type: Persuitnodiging
Naam: Mathieu Hendrickx
Organisatie: Boerderij De Bronne
Adres: Bekenholstraat 1
Stad: 9550 Herzele
Telefoon: 0497 55 17 75