Hoe toegankelijk is Dour voor rolstoelgebruikers? Quindo zoekt het uit

David Marinelli (26) en Bo Slambrouck (25) van de Kortrijkse jongerenradio Quindo trekken naar Dour Festival om ter plaatse verslag uit te brengen. Aan de hand van vlogs willen de twee Kortrijkzanen tonen hoe het eraan toe gaat op het bekende muziekfestival, maar ook hoe toegankelijk het festival is voor rolstoelgebruikers.

Quindo-vrijwilliger David, die zelf in een rolstoel zit, heeft er zin in. “Normaal gezien houd ik mij bij Quindo vooral bezig met radio. Het lijkt mij een leuke uitdaging om die ervaring nu te gebruiken om op de wei van Dour om filmpjes te maken.” De Kortrijkzaan, die in de wijk Lange Munte woont, presenteert elke vrijdag zijn radioprogramma Artifacts over kunst en cultuur in de regio Kortrijk.

In het kader van het sociale project Radio Respect neemt jeugdwerker Bo de begeleiding op zich. “Mijn taak is om samen met David de vlogs en de interviews met de artiesten in te blikken. Ik moet het materiaal natuurlijk ook online zetten”, legt Bo Slambrouck uit. “Zelf ben ik al paar keer naar Dour geweest. De festivalgangers zijn er heel open, dus dat komt helemaal goed.”

Het idee om verslag uit te brengen vanop de festivalweide in het Waalse Dour is niet nieuw. Quindo trok de afgelopen jaren met verschillende Vlaamse medialabs naar het festival om er media te maken, onder meer live radio. “Toen bleek dat een samenwerking onder de vlag ‘Radio United’ dit jaar niet kon doorgaan, kwam het idee om met David vlogs te maken. Ook Dour had daar oren naar, en vond het stuk rond toegankelijkheid een duidelijke meerwaarde”, aldus jeugdwerker Bo.

De toegankelijkheid van een festvalterrein is volgens David Marinelli een belangrijk aandachtspunt. “Soms worden er planken gelegd op festivals of is er een apart podium voor rolstoelgebruikers, zo’n aanpassingen maken een wereld van verschil. Maar er zijn ook nog werkpunten. De toiletten zijn bijvoorbeeld niet altijd aangepast of goed aangeduid. Eigenlijk zou iedereen, met of zonder beperking, zorgeloos een festival moeten kunnen beleven.”

In samenspraak met de jeugdwerker kan er afgesproken worden om een foto te nemen om aan het artikel toe te voegen.

Type: Persbericht
Naam: Bo Slambrouck
Organisatie: Quindo
Adres: Conservatoriumplein 1
Stad: Kortrijk
Telefoon: 0471 33 06 90