Jongerenincubator Haven wint de European Enterprise Promotion Award in de categorie ‘Promoting the entrepreneurial spirit’.

Persbericht 30/11/2019

Jongerenincubator Haven wint de European Enterprise Promotion Award in de categorie ‘Promoting the entrepreneurial spirit’.
Incubator Haven - met in Kortrijk vzw De Stroate en Bolwerk onder haar lidorganisaties - heeft de prijs voor ‘Promoting the entrepreneurial spirit’ gewonnen op de European Entrepreneurial Promotion Awards. Ze gingen deze award afhalen in Helsinki. Die awards reikt de Europese Commissie jaarlijks uit aan organisaties die ondernemerschap in elke fase op de kaart zetten.

Haven bestaat nog maar 3 jaar en ondersteunt op dit moment 80-tal jongeren en is dus zeer opgetogen met de prestigieuze prijs. "We zijn zeer trots op wat we de afgelopen jaren hebben verwezenlijkt", reageert Katrin van Haven. "Dat we daar op deze manier voor worden beloond, doet heel veel deugd. Maar het motiveert ons vooral om door te gaan op dit elan. We willen graag uitbouwen naar meer jeugdwerkpartners in Vlaanderen en België, ons aanbod uitbreiden en ondernemerschap als evenwaardige keuze naast werken en studeren krijgen." Haven ziet de award dus vooral als een bevestiging dat het goed bezig is en in de toekomst nog meer wil inzetten op ondernemende jongeren.

Over Haven

Haven is de activiteitencoöperatie van de jeugdsector. De coöperatie biedt jongeren (18 tot 30 jaar) een brede zakelijke ondersteuning in een traject dat maximaal twee jaar kan duren. Daarvoor werkt Haven samen met 25 jeugdpartners over heel Vlaanderen. In de jeugdplekken krijgen jongeren begeleiding van een coach bij het vormen van hun idee en het zetten van de eerste stappen. In Kortrijk treden Ruben Benoit (Bolwerk) en Siebrand Craeynest (De Stroate) op als coaches. Wanneer hun idee marktklaar is en getest kan worden, is een traject bij Haven aan de orde. De jongeren komen in een netwerk van ondernemende jongeren terecht."Dit jaar pitchten al 3 jongeren uit ons ondernemerschapsproject bij Haven". Eén van hen verkoos om uiteindelijk niet aan te sluiten, Eva Baete's Hippie Hooray trad in September toe en Mattijs Deprez' 8008-clothing sluit vanaf januari aan." zo stelt Siebrand Craeynest, Projectmedewerker Ondernemerschap in jeugdcultuurcentrum De Stroate

Haven ontstond uit het dichte netwerk van jeugdhuizen van Formaat vzw. Tien jeugdhuizen namen het initiatief om samen Haven op te richten. In de afgelopen drie jaar ondersteunde Haven meer dan tachtig jongeren bij de opstart van hun project. Haven is een regionaal ecosysteem in Vlaanderen dat door de nauwe samenwerking met jeugdwerkplekken het lokale ecosysteem rond ondernemerschap versterkt. Dit doen we door jongeren een breed regionaal netwerk aan te bieden en coaches lokaal op te leiden tot ondernemerscoaches. Daarnaast moedigt Haven jongeren aan om te leren door ‘het te doen’ en zo een project op te starten dat ecologisch en sociaal aanvaardbaar is in de huidige maatschappij. Die duurzame projecten helpen de lokale context te veranderen.

Coaching

“Jongeren die bij ons een traject volgen, worden altijd zoveel mogelijk individueel ondersteund”, vertelt coach Zoë van MijnLeuven in Leuven. “Het is aanbods- en vraaggebonden. Wij zitten met hen samen en bekijken samen waar zij nood aan hebben. Dat kan een klankbord zijn, of andere jongeren waar zij in contact mee kunnen treden of organisaties. We kijken dus echt naar waar zij nood aan hebben en doen dit zo individueel mogelijk. Vaak zijn ze ook aanwezig in onze co-workingspace. Die plek staat open voor alle jongeren die hier minstens halftijds willen werken. Wij merkten dat veel jongeren tegenwoordig een plek nodig hebben waar ze professioneel kunnen werken en daar is onze co-workingspace de perfecte plaats voor.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Contactgegevens

Coördinator: Katrin Van den Troost katrin@havencoop.be 0484832463
Coach in Kortrijk: Siebrand Craeynest siebrand@destroate.be 0485919759

Type: Persbericht
Naam: Craeynest Siebrand
Adres: Groeningestraat 2a
Stad: 8500 Kortrijk
Telefoon: 0485679573
Bijlagen: EEPA.jpg