Kortrijk, doe zoals Zelzate en stuur alle bewoners een brief

Kortrijk, 21/03/2020 – De huidige gezondheidscrisis vereist duidelijke communicatie van alle bestuurlijke niveaus. De PVDA vraagt daarom dat ook stad Kortrijk alle inwoners informeert met een bewonersbrief. Er zijn in Kortrijk veel mooie initiatieven, maar die bereiken vaak niet alle inwoners. Er zijn ook veel vragen en er doet flink wat nepnieuws de ronde online. De stad kan hier aan tegemoetkomen door een papieren bewonersbrief te sturen naar alle Kortrijkzanen en inwoners van de deelgemeentes.

“Het is eigenlijk PVDA-schepen Steven De Vuyst uit Zelzate die ons op het idee bracht”, zo zegt Jouwe Vanhoutteghem, voorzitter van PVDA Kortrijk. “Zij sturen daar alle Zelzatenaren een brief met info over wat ze moeten doen als ze zich ziek voelen, waarvoor ze terecht kunnen bij de sociale noodlijn en ze krijgen nog eens de belangrijkste preventieve maatregelen mee. Het is een eenvoudige manier om nuttige info tot bij de mensen te krijgen. Ik vind het ook gewoon attent van het gemeentebestuur. Wij vragen stad Kortrijk om hetzelfde te doen.”

Vanhoutteghem ziet veel solidariteit, hij is er van overtuigd dat enkel samenwerken dit virus klein zal krijgen: “Op de website van stad Kortrijk is er voldoende info te vinden, en ook Kortrijk Helpt is een mooi initiatief. Het zou jammer zijn dat die info en solidariteit niet tot bij alle bewoners raakt. Net die mensen die hulp het hardst nodig hebben, riskeren nu het aanbod van Kortrijk Helpt te missen. Ik denk aan bejaarden of gezinnen zonder internetverbinding.” De partij zou ook graag zien dat de brief in verschillende talen beschikbaar is. “Ook mensen die het Nederlands nog niet voldoende machtig zijn moeten toegang krijgen tot de juiste informatie om zichzelf en anderen te beschermen.”

Gisteren deed ook het Nationaal Crisiscentrum een oproep om extra aandacht te hebben voor mensen die geen toegang hebben tot de officiële informatie, waaronder ook anderstaligen.

Type: Persbericht
Naam: Vermeire Arnout
Organisatie: PVDA Kortrijk
Adres: President Rooseveltplein 8
Stad: Kortrijk
Telefoon: 0472 69 47 58