Laatste piloot met syndroom van Down vliegt over Zwevegem

De laatste piloot met het syndroom van Down vliegt op donderdag 21 maart 2019 over het Gemeentepunt in Zwevegem. Dat gebeurt tussen 10.26 en 10.29 en op dat moment zal burgemeester Marc Doutreluingne een symbolisch rood lint doorknippen. We heffen het glas op de Meridiaan.

Om deze actie de nodige kracht en grandeur te geven, nodigen we vanaf 10.15 uur iedereen uit naar het Gemeentepunt (kant van de vijvers) om dit unieke moment mee te maken.

Op donderdag 21 maart 2019 is het Wereld Downsyndroom Dag van de Verenigde Naties.
Met deze actie willen de beweging ‘United Perfection’ en Bloedtest aandacht vragen voor ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. Een voorbeeld hiervan is de NIP-test, een prenatale screening die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat het risico is op het syndroom van Down bij hun kind. Deze test biedt namelijk kansen en mogelijkheden, maar stelt mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen.

De meridiaan ligt op 3° 21” 0’ – een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21 – en strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten (Spiere-Helkijn, Zwevegem, Deerlijk, Waregem, Wielsbeke, Oostrozebeke, Tielt, Ruiselede, Beernem, Damme en Knokke-Heist). De piloot stijgt op vanaf de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem en zal de meridiaan afvliegen met een gigantisch rood spandoek achter zich. Rood, de kleur van bloed én de kleur van correctie.

Type: Persbericht
Naam: Dienst communicatie
Organisatie: Gemeentebestuur Zwevegem
Adres: Blokkestraat 29
Stad: Zwevegem
Telefoon: 056 76 55 67