PERSBERICHT: 19 agenten te kort in zone VLAS

Wouter Vermeersch: “Onze politiezone kreunt al jaren onder een tekort aan mensen. Met een criminaliteitsstijging van 26 procent op twee jaar tijd is het dus alle hens aan dek om de veiligheid te garanderen.”

BIJLAGE: Schriftelijke vraag politieraadslid Wouter Vermeersch

Onze politiezone kampt met een structureel tekort aan politiemensen. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van politieraadslid en fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Maar liefst 19 voltijdse politiemensen hebben we te kort, op een totaal van 271. Ondertussen steeg de criminaliteit in de meergemeentezone van Kortrijk, Kuurne en Lendelede van 6.302 feiten in 2017 naar 7.966 feiten in 2019. Een stijging van 26,4 procent dus.

“Het huidige tekort zorgt ervoor dat de basispolitiezorg, die de lokale politie moet kunnen verzekeren, onder druk staat”, zegt Wouter Vermeersch. “Ook moeten er keuzes worden gemaakt. Lees dus: bepaalde opdrachten afbouwen, niet of minder vaak uitvoeren. Het structurele personeelstekort legt een hypotheek op de organisatie van het politiewerk en het voeren van diepgaande onderzoeken”, klinkt het.

"Ook de sociale impact mag niet uit het oog worden verloren. Steeds meer criminaliteit en steeds meer taken vervullen met te weinig mensen, betekent dat onze politiemannen en -vrouwen overbelast kunnen geraken. Het tekort weegt op het welzijn van onze politiemannen en -vrouwen die de tekorten dienen op te vangen. Het moet een absolute politieke prioriteit worden om dat tekort op korte termijn weg te werken”, besluit Vermeersch.

Type: Persbericht
Naam: Wouter Vermeersch
Organisatie: Vlaams Belang Kortrijk
Stad: Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon: 0485/66.07.80