PERSBERICHT W-VL: Vergunning moskee Harelbeke goedgekeurd

Persbericht donderdag 8 augustus 2018

VERGUNNING MOSKEE HARELBEKE GOEDGEKEURD

Wouter Vermeersch: “De achterkamerpolitiek in dergelijke dossiers is stuitend. Eerder werd de vergunning over de verkiezingen van 26 mei getild om nu, in de luwte van de zomervakantie, de vergunning door de strot van de buurt te rammen. Mijn oproep: buurtbewoners, geef niet op en trek naar de raad voor vergunningsbetwistingen. Onze steun en deze van een groot deel van de bevolking heb je.”

Het is zover. De Harelbeekse moslimgemeenschap ‘Bader’ bleef proberen om een geklasseerde villa aan de Kortrijksesteenweg om te bouwen tot moskee. Tot 80 buurtbewoners tekenden beroep aan. Om de politiek wakker te schudden, hield Vlaams Belang op 15 april 2019 een actie voor de aanvang van de gemeenteraad in Harelbeke.

Na de gemeenteraadsverkiezingen keurde het Harelbeekse stadsbestuur een nieuwe, derde aanvraag voor de functiewijziging van het handelspand tot moskee goed. Op het perceel, goed voor een totale oppervlakte van ruim 4.700 m², staat een ruime leegstaande villa die wordt omgevormd tot moskee. De villa werd, onder andere omwille van de fraai gesculpteerde pilasters, geklasseerd als bouwkundig erfgoed.
Tegen die beslissing van het stadsbestuur van Harelbeke tekenden de buurtbewoners beroep aan bij de provincie West-Vlaanderen.

De provincie tilde het dossier over de verkiezingen van 26 mei en in de luwte van zomervakantie duwt ze de vergunning nu door.

Wouter Vermeersch: “Dit is onaanvaardbaar. Wij blijven de buurtbewoners steunen in hun verzet. Er zijn te veel onduidelijkheden in het dossier. Wetten en regels worden met de voeten getreden. Wij willen ons erfgoed beschermen en deze villa vrijwaren. Van enige integratie door deze moskeegemeenschap is trouwens geen sprake gezien deze nooit ofte nimmer een erkenningsdossier heeft ingediend.”

De buurtbewoners kunnen nu enkel nog de moskee tegenhouden door naar de raad voor vergunningsbetwistingen te stappen.

Type: Persbericht
Naam: Wouter Vermeersch (Kamerlid)
Organisatie: Vlaams Belang West-Vlaanderen
Adres:
Stad:
Telefoon: 0485/66.07.80