Rondreizende kledingfabriek strijkt neer in Kortrijk

“Kras en win een maandloon”: dat is de boodschap die tijdens de Week van de Fair Trade (7-17 oktober) te horen is in Kortrijk, Brugge en Gent. Helaas valt er weinig te winnen want het maandloon waarvan we spreken is dat van een kledingarbeidster in Bangladesh, ofwel €84. Teleurgesteld? Dat zijn de kledingarbeidsters ook want €84 per maand is ruim onvoldoende om een comfortabel leven mee uit te bouwen.

Met een rondreizende kledingfabriek trekken activisten van Oxfam-Wereldwinkels, Howest, UGent, Artevelde, HoGent, Gent Fair Trade, WSM en Maria’s Corner de aandacht en roepen ze mensen op om de eis naar een leefbaar inkomen, meer transparantie én een zorgplicht in de kledingsector te onderschrijven.

“Los van het gebrek aan een degelijk inkomen zijn intimidatie en discriminatie op de werkvloer geen uitzondering, zijn veel werkplekken onveilig verklaard, worden geluidsnormen met de voeten getreden en wordt kinderarbeid getolereerd. Kledingarbeidsters kunnen de wanpraktijken moeilijk aankaarten want de vakbondsvrijheid staat onder druk. Lastige vragen worden liever vermeden of worden bekocht met een ontslag. Dit vindt ver van ons bed plaats en is – door de gebrekkige communicatie van kledingmerken – onzichtbaar voor de consument. Met dit kledingatelier willen we het onrecht dat miljoenen kledingarbeidsters treft, aankaarten”: aldus de organisatoren.

De oplossing ligt volgens de organisatoren bij een zorgplicht. Dat is een wet die bedrijven verplicht om mensenrechtenschendingen in hun toeleveringsketen in kaart te brengen. Op die manier kunnen consumenten en overheden bedrijven aanklagen wanneer misbruiken tegen de mensheid worden vastgesteld.

Wie de boodschap van de actievoerders kracht wil bijzetten, kan een foto laten nemen bij de kledingfabriek en die delen op social media met de hashtagg #FairPayforCleanClothes.

Als je de kledingfabriek aan het werk wil zien dan kan je terecht op volgende plaatsen en momenten:

Woensdag 7/10: Sint Pietersstation, Gent
Donderdag 8/10: Howest Campus Rijselstraat 5
Vrijdag 9/10: Howest Campus Sint Jorisstraat 71, Brugge
Zaterdag 10/10: netwerkdag word wereldburger , Roeselare
Maandag 12/10: Artevelde hogeschool, Gent
Dinsdag 13/10: UFO (Sint-Pietersnieuwstraat 25, Gent)
Woensdag 14/10: HoGent

Donderdag 15/10 Fair trade @campus, Kortrijk Howest Campus Graaf Karel de Goedelaan 5, Kortrijk Kurt.Debaere @howest.be (0498112438)

Zaterdag 17/10 Einde week vd FT, Kortrijk owwkortrijk.nona @scarlet.be (0471501913)

Er is steeds de mogelijkheid om foto’s te nemen, of tot een interview.

Dit initiatief is een samenwerking tussen Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk, Howest, Gent Fair Trade, UGent, WSM, Schone Klerencampagne en Maria’s Corner.
Met de steun van ENABEL en de Provincie West-Vlaanderen.

Type: Persbericht
Naam: Nona Leenaert
Organisatie: Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk
Adres: Groeningelaan 12
Stad: 8500 Kortrijk
Telefoon: 056 22 32 44