Straete Kermis (Desselgem) is 99 jaar jong

De reuzen zien er nog goed uit, het bestuur ziet er nog goed uit, en de kermis is levendiger dan ooit. Wie zou er denken dat Straete Kermis reeds bijna een eeuw bestaat? Ook dit jaar zal het in het laatste weekend van september terug gonzen van de bedrijvigheid in de Nieuwstraat in Desselgem, ‘Straete’ in de volksmond.

Zowel op zaterdag 29, maar vooral op zondag 30 september zijn er tientallen activiteiten gepland voor jong en oud. De reuzen Stavie en Coletje, met dochter Netje, en burenreuzen Dolf en Marina zien elk jaar dat het goed is. “Reus Uncle Harry is nog even op wereldreis. Maar ik belde er gisteren nog mee, en volgend jaar is hij zeker terug,“ aldus Yves Vandorpe van het bestuur.

Voor de jongsten staat de kermis dit jaar in het teken van ‘beestenboel’. De kinderen kunnen om te beginnen hun creativiteit kwijt in de kinderstoet op zaterdag. De huifkar van de vzw beleefboerderij De Steege rijdt voorop. Alle kinderen kunnen gratis deelnemen. Wie dat wil mag zich verkleden. Ondertussen komt ook het Straetedorp in en nabij de feesttent tot leven. In die tent mag ’s avond de band Steam! (met Desselgemse drummer Andy Neirynck) het beste van zichzelf geven. Zij brengen een groovy mix van pop, funk en rock. Dat alles is de opwarming voor de tot ver in het ronde bekende ‘zondag van Straete’.

Op zondag volgt dan de hoogdag van Straete Kermis. Een kilometer rommelmarkt vormt de rode draad doorheen de feestvierende Nieuwstraat. Wie door de verkeersvrije straat wandelt zal onderweg verrast worden door tal van straatanimaties, zoals onder andere een jongleershow, een vuur- en circusact, oldtimers, een wijnproeving, een miniboerderij, apenstreken, muziekoptredens, springkastelen, een loungebar, reuzenspelen, een spekkenworp, en een wandelpuzzelwedstrijd. Op verschillende plaatsen zorgen diverse Desselgemse verenigingen ervoor dat de dorstigen gelaafd worden en de hongerigen gespijsd. Het Straete Comité zelf zorgt voor de enige echte ‘Straetefrietjes’.

99 jaar bestaat Straete Kermis ondertussen. Het spreekt voor zich dat het bestuur al volop aan het brainstormen is voor de feesteditie van volgend jaar. “We zullen de 100 kaarsjes uitblazen met een extra grootse edite,” verklapt Bart Bracke van het bestuur nu reeds. “Wie nog foto’s of ander materiaal liggen zou hebben van de oude edities, die mag gerust eens contact met ons opnemen,” geeft Bart nog mee. “Ook wie interesse heeft om mee te werken aan de kermis, als losse kracht of misschien zelfs in het bestuur, die mag ons steeds aanspreken.”

Om Straete Kermis te bezoeken moet geen toegang betaald worden. Dankzij onder andere de verkoop van tombolakaarten slaagt het feestcomité er nog steeds in de kermis gratis te houden. Zelfs een standje zetten op de rommelmarkt mag iedere particulier gratis komen doen. De zondag van Straete Kermis valt dit jaar op 30 september. Het ideale moment voor Desselgem en omstreken om nog een laatste keer van de zomer te genieten. Iedereen is van harte welkom.

Meer info is ook te vinden op www.straetekermis.be

Type: Persbericht
Naam: Katrien Deloof / Bart Bracke
Organisatie: Straete Kermis Comité
Adres: Zilverbergstraat 29
Stad: Desselgem
Telefoon: 0474033291
Bijlagen: DSC00072.JPG