Vragen bij kwaliteit 400.000 mondmaskers Leiestreek

Persbericht 2018 - 2024 nr. 46 – maandag 18 mei 2020

VRAGEN BIJ KWALITEIT 400.000 MONDMASKERS LEIESTREEK

Loskomende rekkers, zwarte vlekken, niet of nauwelijks aansluitend, veel te kleine en te grote maskers: er bereiken Vlaams Belang verschillende meldingen en vragen rond de kwaliteit van de geleverde mondmaskers in de Leiestreek. De maskers maken deel uit van een groepsaankoop van 300.000 à 400.000 maskers door vijftien Zuid-West-Vlaamse gemeentes. Burgemeester Van Quickenborne (Open VLD) nam met Stad Kortrijk de rol op van aankoopcentrale. Eerder bleek al dat 100.000 roze mondmaskers uit deze aankoop niet strijkbestendig waren, dat in strijd met de bijgeleverde instructies.

Burgemeester Van Quickenborne stelde nochtans in de Krant van West-Vlaanderen: “Ze (de mondmaskers, nvdr.) zijn bovendien getest en helemaal veilig bevonden".
Raadslid Carmen Ryheul van Vlaams Belang stelde eerder al vragen op de gemeenteraad over de kwaliteit van de mondmaskers. Fractieleider Wouter Vermeersch: “Vlaams Belang kan zich uiteraard zelf niet uitspreken over de kwaliteit en vraagt daarom onmiddellijke inzage in de testrapporten van deze mondmaskers om de uitspraak van de burgemeester te toetsen.”
Bovendien heeft de partij een uitgebreide reeks schriftelijke vragen ingediend. In het belang van de volksgezondheid vraagt Vlaams Belang het Kortrijks stadsbestuur om deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden en de antwoordtermijn van vier weken niet uit te putten (zoals de slechte gewoonte is in Stad Kortrijk).

Als een product een risico vertoont, moet het ‘Centraal Meldpunt voor Producten’ van de FOD Economie hiervan onmiddellijk op de hoogte worden gebracht. Vlaams Belang heeft ondertussen de ontvangen meldingen overgemaakt aan de FOD Economie en vraagt de vijftien lokale besturen om samen te werken met de autoriteiten bij acties om risico’s te vermijden verbonden aan de geleverde mondmaskers.

Bijlage: Schriftelijke vraag ‘Kwaliteit 400.000 mondmaskers Leiestreek’

In dit verband wenst Vlaams Belang ook nog twee rechtzettingen te doen:

RECHTZETTING 1: In bepaalde mediaweergaven wordt gesteld dat de deadline van 15 mei voor de levering van de mondmaskers werd gehaald. Dat is foutieve berichtgeving. In de notulen van Stad Kortrijk staat dd. 23 april 2020 staat letterlijk:
“Het is de wens van alle besturen om zo snel als mogelijk te kunnen leveren aan de burgers en wensen dit grotendeels te doen in het verlegde weekend van 1 mei. Doch laten we de mogelijkheid om een gespreide levering te doen, namelijk:
• op donderdag 30/04 (het merendeel van de totaliteit)
(…)”
De mondmaskers zijn meer dan twee weken te laat. De mondmaskers waren er niet op 4 mei bij de verplichting op het openbaar vervoer, niet op 11 mei bij het openen van de winkels en niet op 15 mei bij het openen van de scholen.

RECHTZETTING 2: In bepaalde mediaweergaven wordt gesteld dat Vlaams Belang beweert dat de kwaliteit van de mondmaskers slecht zou zijn. Ook dat is foutieve berichtgeving. De partij heeft natuurlijk geen enkele expertise in het beoordelen van de kwaliteit en al helemaal niet op de gemeenteraad van 11 mei, want toen waren er nog geen exemplaren van de mondmaskers beschikbaar. Raadslid Carmen Ryheul verwees op de zitting uitsluitend naar de uitspraken van experts en apotheken over stoffen mondmaskers. Letterlijk: “Twee derden van de bestelde mondmaskers zijn gemaakt uit katoen, een derde uit polyester. Volgens de apotheken bieden die grondstoffen enkel bescherming tegen bacteriën maar niet tegen virussen zoals corona.” Alleen onafhankelijke geaccrediteerd labo’s kunnen de kwaliteit beoordelen.

Type: Persbericht
Naam: Wouter Vermeersch
Organisatie: Vlaams Belang Kortrijk
Stad: Kortrijk, Vlaanderen
Telefoon: 0485/66.07.80