Wat schaft de pot? - Familierecepten gezocht!

Welke recepten kreeg jij van je (groot)ouders mee? Maak je nog altijd 'Keiremelkstampers' op grootmoeders wijze of verkies je moeders appeltaart? En welke recepten wil jij aan je kinderen doorgeven? Eierkoeken, klaaskoeken of lukken? Of hou je het liever hartig met karbonaden, bloelink met appelmoes of hutsepot? Voor welke gerechten en lekkernijen hebben jullie binnen de familie een eigen recept?

Recepten worden vaak doorgegeven van moeder op dochter (of vader op zoon). Op losse blaadjes, in schriftjes en boekjes worden ze neergekrabbeld. Deze boekjes bevatten een schat aan informatie en bovenal vormen ze de basis voor heel wat (vergeten) lekkernijen.

Naar aanleiding van het erfgoedcafé 2019 gaat erfgoed zuidwest op zoek naar Zuid-West-Vlaamse familierecepten. De recepten worden opgespoord en gebundeld in een receptenboekje. Zodat ze anno 2019 opnieuw in de Zuid-West-Vlaamse keukens kunnen verschijnen. Ook onze eetcultuur maakt immers deel uit van het Zuid-West-Vlaams cultureel erfgoed.

Bezorg ons je recept via erfgoed@zuidwest.be of www.erfgoedzuidwest.be/watschaftdepot. Vertel ons wat meer over de herkomst van je recept en/of er leuke verhalen/herinneringen aan verbonden zijn. Alle inzendingen worden beloond met een exemplaar van het receptenboekje. Onze eigen culinaire-erfgoedjury kiest drie winnende recepten. Die recepten vormen de inspiratie voor het Erfgoedcafémenu en kan je op 14 november proeven in Deerlijk.

Erfgoedcafé?
Tijdens het erfgoedcafé op 14 november in UZIEN (Deerlijk) kan je smullen van gerechtjes met een knipoog naar het verleden en kies je jouw favoriete erfgoedlezingen à la carte. Bij elk gerecht neem je plaats aan een tafel waar een boeiende verteller - tijdens het eten - een inspirerend erfgoedverhaal brengt. Van mammoeten in de Leievallei, tot de laatste oorlogsdagen in Zuid-West-Vlaanderen en van historische luchtfoto’s tot het verhaal van de coureurs Kint, Deman en Debaets. Ontdek alle verhalen op onze menukaart, bij je inschrijving kies je jouw favoriete sprekers. Meer info: www.erfgoedzuidwest.be. Het erfgoedcafé is een ontmoetingsavond rond erfgoed. Het is een coproductie van erfgoed zuidwest, Intercommunale Leiedal en de gemeente Deerlijk.

Aan tafel – deze recepten en herinneringen werden al gesprokkeld
- Sommige recepten worden al generaties lang binnen de familie doorgegeven. De herkomst is onduidelijk. Dat is niet zo bij het patérecept van Addy. Haar vader bracht het in de periode voor de Tweede Wereldoorlog mee uit Frankrijk. Spieringkoteletten en varkenslever vormen de basis.
- Madeleine bezorgde het recept van haar oma voor rulderkes. Het gerecht – op basis van aardappelen, ajuinen, boter, kaas en karnemelk – werd gewoonlijk op vrijdag gegeten, zo vertelt Madeleine. Op vrijdag kwam er immers lange tijd geen vlees op tafel in heel wat katholieke gezinnen. Op deze vastendag moest je je onthouden van de luxe van vlees.
- Lily bakt nog jaarlijks typische nieuwjaarswafeltjes – beter gekend als lukken – voor haar kinderen en kleinkinderen volgens het recept van haar moeder. Traditioneel werden deze harde wafeltjes in de eindejaarsperiode gebakken om elkaar geluk te wensen. Lily gebruikt hiervoor nog altijd haar oude wafelijzer: ovaal met een ruitpatroon.
- Jans recept voor Tiegemse perentaart is afkomstig van de schoonmoeder van zijn grootmoeder. 65 jaar geleden mocht hij helpen het deeg open te rollen en de perenmoes erop te wrijven. De taart werd gebakken in de oven van de bakker om de hoek. In afwachting van het warmen van de oven dronk de bakker eerst wat glaasjes ‘Oude Klaren’ – als wederdienst door zijn meter aangeboden.

Type: Persbericht
Naam: Lieze Neyts
Organisatie: erfgoed zuidwest
Adres: President Kennedypark 10
Stad: 8500 Kortrijk
Telefoon: 056 24 16 16