Wildebras wint de Klimop.Award 2020

Wildebras wint de Klimop.Award 2020

Op zondag 26 januari werd voor de twaalfde keer de Klimop.Award uitgereikt. Dit initiatief van Natuur.koepel wil elk jaar een bedrijf, organisatie, project,… in de picture zetten die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in de regio en zo de ‘achterblijvers’ inspireren.

Dit jaar gaat onze prijs naar de organisatie Wildebras. Wildebras, vooral actief in Kortrijk en Wevelgem, zet in op het stimuleren van spelen in de natuur. Ze gaan op zoek naar verborgen stukjes groen die de ideale ruimte vormen voor creatief en avontuurlijk spel. Kampen bouwen, vliegers of miniatuurvlotten maken, buiten koken, buitenspeelgoed maken, vuur maken, moddernamiddag,… de mogelijkheden zijn ruim. Er werden ook speelkoffers ontwikkeld die te huur of te koop zijn.

In deze tijd van alomtegenwoordige schermen is promotie van spelen in de natuur een heel belangrijke opdracht. Spelen in de natuur heeft vele voordelen: kinderen leren risico’s inschatten, hun grenzen aftasten, worden er sterker van. Het is gezond en goed voor de ontwikkeling van allerlei vaardigheden. En last but not least: kinderen leren zo de natuur kennen en waarderen. En omdat jong geleerd oud gedaan is, draagt dit later bij aan bewust omgaan met natuur en milieu.

En dat is iets dat we met Natuur.koepel natuurlijk erg belangrijk vinden en willen bekronen met de Klimop.award. We hopen dat veel organisaties, gemeentebesturen, speelpleinwerkingen zich hierdoor laten inspireren. Plezier en vuile kleren gegarandeerd.

De Klimop.award bestaat dit jaar uit een werk van Leander Depypere, geprint zonder oplosmiddelen op FSC-gelabeld berkenhout. Het ‘decor’ van de afbeelding is gebaseerd op een foto van één van de vele braakliggende sites langs de Leie in Kortrijk die lag te wachten om te worden ingepalmd door één of ander prestigieus nieuwbouwproject. Het is volgens Leander niet alleen een idyllisch beeld, maar ook en vooral een pleidooi om in onze sterk verstedelijkte en dichtbevolkte regio voldoende plaats te geven aan natuur en spelende kinderen.

Natuur.koepel vzw is de koepelorganisatie van de lokale afdelingen en thematische werkgroepen van Natuurpunt, Velt en JNM in Zuid-West-Vlaanderen en vertegenwoordigt meer dan 5800 gezinnen. De naam van de regionale natuur- en milieuprijs verwijst naar het ledenmagazine ‘Klimop’, dat vier keer per jaar verstuurd wordt naar onze leden en informeert over natuur en milieu in de streek.

Natuur.koepel vzw
Info: Maarten Tavernier, 0491/03 99 28

Type: Persbericht
Naam: Hans Vermeersch
Adres: Warande 9
Stad: 8501 Heule
Telefoon: 056/36 28 04