Leerlingen Don Boscocollege onderzoeken aardbevingsbestendig bouwen

Op woensdag 31 mei behaalden drie laatstejaars leerlingen van het Don-Boscocollege een eerste plaats in de wedstrijd Eurekas georganiseerd door de Vives hogeschool in Kortrijk. Van de 28 groepen die deelnamen, behaalden Tijl Bormans, Sigrid Scheldeman en Pauline Vynckier de eerste plaats in de categorie ‘Beste experiment’. Ze konden de jury uit het hoger onderwijs en het bedrijfsleven bekoren met hun onderzoek van de spouwdonut.

De spouwdonut is eenvoudig uitgelegd een ballon opgevuld met plastische opvulling. Deze wordt in de spouwmuur geplaatst en vervolgens wordt hierdoor een stang geplaatst met de nodige bewegingsvrijheid. In huizen zonder deze toepassing is het zo dat de stang weinig bewegingsvrijheid heeft, waardoor deze sneller onder spanning komt te staan bij een aardbeving en waardoor deze breekt. De spouwdonut is ontworpen door BV bouwadviseur in Amsterdam, maar de werking ervan hebben ze zelf onderzocht aan de hand van een zelfontworpen aardbevingssimulator, afstandssensoren en computersoftware uit de fysica.

De jonge bedenkers werkten dit project uit op hun school- het Don Boscocollege- in de uren projectwerk waar STEM centraal staat. STEM staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en bundelt een waaier aan technologische en exacte wetenschappen. In een complexe maatschappij als de onze is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen die techniek en wetenschappen combineren om de maatschappij te dienen. Om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren, stippelde de Vlaamse Regering hiervoor dan ook een actieplan uit tot 2020 en de Vives stimuleert dit door de Eurekas wedstrijd te organiseren. Het Don Boscocollege pikt hier al jaren op in door als een van de eerste scholen in Vlaanderen STEM aan te bieden in het lessenpakket en door volgend schooljaar STEM al aan te bieden van het eerste tot en met het vijfde jaar. Benieuwd wat de opvolgers van de spouwdonut dan zullen ontwerpen…

Type: Persbericht
Naam: Filip Windels
Organisatie: Don Boscocollege Kotrijk
Adres:
Stad:
Telefoon: 0484429370